Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Valtaf.nl gaat stoppen! klik hier om erover te lezen.
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Column Butterflies: De eeuwige bemoeienis

Geschreven door Afvallen met Anne op October 3, 2013

Sinds ik aan het afvallen ben lijken mensen geen rem meer te hebben op wat ze wel en niet kunnen zeggen. Waar het onderwerp ‘dik’ eerder werd vermeden in mijn bijzijn – de meeste mensen kunnen zich wel indenken dat dit gevoelig ligt onder dikke mensen - gaan mensen nu los. Want hè, ik doe er wat aan! Nu kunnen ze er wel wat over zeggen!

‘Ja, ze wilde nog taart voor je meenemen. Ik zei al, doet dat nou niet, je brengt dat kind alleen maar in verleiding.’
‘Zeg, heb je een zwak moment of zo? Chocola is wel het slechtste wat je kan eten.’
‘Je dacht zeker een schaaltje kersen, lekker en gezond. Nou, vergis je niet. Niet elk fruit is goed voor je! In het geval van kersen kun je net zo goed een zak snoep opentrekken, zoveel suikers bevatten die dingen.’

Maar ook:

‘ Neem toch een keertje wat, je bent altijd zo streng! Dan hou je het ook langer vol hoor.’
‘Ik denk dat je te weinig eet. Dat is even slecht als te veel eten!’

Ja, waar de één zich bijna een personal coach voelt om me te behoeden voor al het lekkers vindt de ander dat ik best eens wat kan nemen. Ik moet deze mensen één ding nageven: door hun heb ik geen diëtist, coach of voedingsboek meer nodig. Ze weten alles al! Alleen een beetje jammer dat ze elkaar zo vaak tegenspreken. Maar goed, dat doen dieetboeken, tijdschriften, en internet ook continu, dus daar sluiten ze zich prima bij aan.

Vooruit, ik kan verder gaan met snauwen en knauwen, maar ik kan ook een goedbedoelde brief schrijven. Zodat alle bemoeiallen weten hoe de vork in de steel zit.

Lieve bemoeiallen,

Als allereerst: ik weet dat jullie het in bijna alle gevallen goed bedoelen. Dat jullie zelf niet doorhebben hoe vervelend bemoeienis kan zijn. Ik wil jullie namens mijzelf en vele andere afvallers een vriendelijk verzoek doen. Kunnen jullie je niet meer ongevraagd bemoeien met mensen hun afvalproces? Als mensen zin hebben om over hun gewicht of eetpatroon te praten beginnen ze hier zelf wel over. Of ze op dat moment nou van een broodje kroket of een plakje komkommer happen.

Wat wel altijd goed is, is mensen steunen. Zonder continu ongevraagd advies te geven. Informeren over hoe het gaat en eens een compliment geven bijvoorbeeld. Gelukkig zijn er nog vele mensen die dit prima doen. En geloof me, jullie hebben potentie om mensen goed te kunnen steunen, want daar zijn jullie geïnteresseerd genoeg voor.

Liefs,
Butterflies

P. S. Zou ik eens een geheim verklappen? Als je mensen een tijdje op de juiste manier gesteund hebt kun je ze heel af en toe best eens een tip geven. Misschien nemen ze het nog van je aan ook.
October 3, 2013 om 03:30


Dank voor je ingezonden brief.
Je hebt helemaal gelijk, zal het nooit meer doen. :DD:
En, naar ik hoop, vele honderden andere ook niet.
October 3, 2013 om 06:22
Je slaat de spijker op zijn kop!
Ben nu 46 kg kwijt, nu krijg ik te horen, je stopt nu toch wel zeker? Nou nee..ik ben er nog niet.
Nu volhouden hoor! Tuurlijk... ik was van plan om, na al die moeite, alles er weer aan te krijgen! En ga zo maar verder.. gek word ik er soms van!
Onbekend
October 3, 2013 om 07:34
Leuke column en brief. Heel herkenbaar. Nu iets minder dan de vorige keer. Ook de reactie hierboven is herkenbaar. Net alsof mensen het eng gaan vinden als het je ook nog lukt je doel te behalen. Stel je toch voor! Waarschijnlijk is het meer confronterend voor ze dat het nog wel eens kans zijn dat ze niet langer de slankste/gezondste zijn.
Onbekend
October 4, 2013 om 05:51
Het is nog steeds zo dat de beste stuurlui aan wal staan.
Onbekend
October 4, 2013 om 15:04
Helemaal mee eens, bij mij is het zo dat mijn schoonmoeder en collega's voordurend zaten te zeuren dat ik best wel een dikke buik kreeg. Nu ik al bijna 10 kilo kwijt ben, hoor ik helemaal niets. Maar vooral op het werk kan het ineens omslaag in de bovenstaande bemoeienis en hebben ze er allemaal ineens verstand van. Zo hoorde ik al dat maaltijd vervangers niet goed waren en dat je daarvan niet kan afvallen.
October 5, 2013 om 17:45
Collega's, baas moeder, vader stiefmoeder: "Jee, je wordt nu wel erg dik he, je zou eens wat op moeten passen" -"Tjee, meid, dat truitje doet je figuur geen goed" - "Als je wilt afvallen is brood wel het slechtste wat je kunt eten, heb ik op tv gezien" - "Ja, dat moet je dus niet meer doen hè, boter smeren op je crackertje"
En dan ben je uiteindelijk ruim twintig kilo kwijt en dan hoor je: "Heel knap, maar niet doorslaan hè? Zo is het wel genoeg"

Leuke column :dikkeduim:
October 6, 2013 om 03:53
>> "Heel knap, maar niet doorslaan hè? Zo is het wel genoeg"<<

Bij mij zeggen ze er dan ook nog bij, Het tekend zo in je gezicht.
Klopt, ik krijg een mager koppie, maar heb nog steeds een dikke buik.
En ben, nog steeds niet, op een gezond gewicht. Vandaar "Doorgaan, vooral doorgaan".
October 7, 2013 om 05:29
Zo enorm herkenbaar!!!
Gek wordt ik van gezegdes als: "dit staat je toch echt veel beter hoor dan eerst...ben zo trots op je"
Ja dus? toen ik 115 woog was je niet trots op me??
Ik kan niks met zulke uitspraken, steun krijg ik niet maar wel commentaar.. pfff
En inderdaad van "nu zo houden hoor"... ja wat dan?

Leuke column!
October 9, 2013 om 05:29
goed geschreven.

Groetjes appelperzik
Onbekend
October 10, 2013 om 04:15
Ik zeg altijd: dat is privé. Je had het er niet over toen ik dikker was, hoef ik het er nu ook niet met je over te hebben.

January 6, 2014 om 15:37
Heel herkenbaar. Ik ben zelf zo dom geweest om na veel gezeur te stoppen met letten op wat ik binnen krijg. Het resultaat is dat ik weer opnieuw moet starten.
January 9, 2014 om 05:49
Zelfde ongevraagde goedbedoelde (nou meestal dan) adviezen krijg je ook als je een kind hebt...
Heel grappig. (Tenminste, ik probeer er de humor maar van in te zien, maar dat doe ik geloof ik bij alles...).
January 31, 2014 om 05:02
pffff zo ook bij zwangerschap en alle keuzes die je maakt... loop ik een uitgebreid verhaal te schrijven op facebook dat ik zo blij ben dat ik verlof heb en zin heb in de bevalling en luiers wassen en het enige wat je krijgt is: meen je dat nou?/ daar begin ik echt niet aan/ etc...en bevallingsverhalen!!! Alsof je een kind wat voor het eerst naar de tandarts gaat ook gaat zeggen: nou dat doet me daar een lading pijn!! NOOIT MEER! tuurlijk niet. In plaats dat mensen blij zijn dat je een keuze hebt gemaakt en er blij van wordt... pfffff Voordeel aan zwangerschap is dat mensen verwachten dat je dikker wordt :) en laat ik nou eens een mega mooie buik hebben!
March 28, 2014 om 09:07
Ik denk dat velen gewoon jaloers zijn of het bijna niet kunnen geloven. Vooral mensen die zelf niet zo slank zijn kunnen soms raar uit de hoek komen omdat ze bang zijn dat zij nu de dikste zullen zijn. :p
June 1, 2014 om 11:35
Ik zit dit eens allemaal te lezen.....
En ik snap dat mensen ongevraagd advies niet prettig vinden.
Maar ik zie ook dingen voorbij komen dat ik denk.......

Ik ben nu, heel langzaam aan 36 kg afgevallen en moet er nog 5.3 voor ik gezond gewicht heb.
Ik heb heel veel steun gehad en nog, van de club waar ik bij zit (Size Plus).

En eerlijk gezegd, vind ik dat ik best adviezen kan geven, zeker nu ik zelf al zo ver ben gekomen.
Maar, ook in de club merk ik dat mensen dit soort reacties hebben op mijn adviezen.
Zo krijg ik nu ook reacties van: jij hebt makkelijk praten......
UUuuuhhhhhh pardon, ik ben al bijna 1.5 jaar bezig en het wordt nu inderdaad wat makkelijker, maar het heeft mij net zoveel moeite gekost als ieder ander.

Maar inderdaad, ze ongevraagd geven is waarschijnlijk niet de beste manier.

Maar sommige dingen die hier boven geschreven zijn komen bij mij ook echt een beetje als gezeur over hoor.

Wat is er nou mis mee als iemand je een compliment geeft als iets je beter staat omdat je bent afgevallen? Dus...... ja, toen je nog 115 woog zag je er minder leuk uit.

En helemaal.... als mensen zich afvragen (ja voor jou) of ze wel of geen gebak mee moeten nemen..... Oké, ze kunnen ook gewoon aan je vragen of ze het wel of niet mee moeten nemen. Maar op zich is het alleen maar prettig als mensen weten dat je aan het lijnen bent en daar rekening mee houden door bijvoorbeeld ook iets in huis te halen waar je niet gelijk giga calorieën mee binnen krijgt toch?

En nee, ik geef geen adviezen omdat ik bang ben dat mensen meer afvallen dan ik.
Ik geef advies in de zin van, zo heb ik het gedaan, misschien werkt het voor jou ook.

Laten we vooral niet vergeten dat overgewicht zo zachtjes aan een nationale ziekte aan het worden is. Dus, een beetje vergelijkbaar met voetballen waar er 17 miljoen bondscoaches op de bank zitten, er zijn ook heel veel mensen die weten hoe het moet en vooral hoe het NIET moet.

Een simpele oplossing is om het gewoon te zeggen als ongevraagd advies je niet bevalt.
Of, als mensen voor je denken, ze aangeven dat ze het ook gewoon aan je kunnen vragen.

Zo, mijn duit in dit zakje.

:paula75:
July 28, 2014 om 07:10
spijker op zn kop meid!

bij mijn schoonfam. word ook veel gepraat over dik zijn.... vind het vreselijk als ik er dan bij zit....
September 13, 2014 om 03:37
Wat een arrogantie om anderen zo de les te lezen. Denk je dat zij dat doen omdat ze het leuk vinden? Als je zelf niet zo vooringenomen zou zijn, zou je gewoon individueel aan mensen kunnen vragen om het een poosje niet meer erover te hebben.
Onbekend
November 3, 2014 om 11:41
jaa klinkt bekend.... ik vertel nu ook maar niet te veel mensen dat ik aan het afvallen ben. Als het dan een x tegen zit krijg je niet meteen dat gezeik
Onbekend
June 28, 2015 om 04:28
Zo herkenbaar inderdaad.
Ook erg leuke opmerking is volgende:
Sommige mensen worden dikker door hormonen/slechte stofwisselingen/niet goed werkende schildklier en dan zeggen ze recht in je gezicht dat je een stiekeme eter bent, want elk pondje gaat door het mondje, dat dit alleen maar een excuus is om het stiekeme snoepen te rechtvaardigen, terwijl je heel gezond eet en maar de helft aan calorieën binnenkrijgt van wat je eigenlijk binnen moet krijgen.
Je wordt eigenlijk als leugenaar uitgemaakt, terwijl je hierdoor al niet goed in je vel zit.
August 28, 2015 om 13:21
ik vertel het ook niet mer , maar ze trekken zelf al de conclusie als je een gebakje weigert .Superirritant .
"Goed hoor van je, ben je weer aan het lijnen ? " "Oh, nee hoor maar het ziet er gewoon niet zo lekker uit ."
Houden ze gelijk hun mond en de sfeer zit er gelijk goed in ! Haha.

Onbekend
September 15, 2015 om 03:42
Herken veel dingen die je zegt en de bijkomende gevoelens wel hoor. Al mijn hele leven in de strijd met de kilo's. Hoor de opmerking, positief en minder positief, zelf ook regelmatig. Mijn kilo's zitten enerzijds gelukkig anderzijds helaas goed in proportie, werd zelfs onlangs door huisarts 10kg minder geschat dan ik weeg. Neemt niet weg dat ze er wel zitten en ik ze kwijt wil, ben sinds januari 2014 van 97kg naar 81kg gegaan en weer omhoog naar 87kg. Nu opnieuw onderweg, via 80kg naar de 75kg.

Merk dat mijn pogingen wanneer ik die in het verleden noemde niet serieus genomen werden. Vertel het daarom ook niet meer dat ik wil afvallen, maak bewuste keuzes; wat wil ik wel eten, waarom wil ik dit eten, wil ik het nog? Ja.......geniet! Mensen hebben dan niet de kans om mij te raken met hun opmerkingen. Weet heel goed dat het raken mijn ding is, laat het ook zoveel mogelijk los maar wat eten aan goed is dat lastig, vergrijp me dan bij een rottige opmerking te snel aan iets lekkers wat meestal ongezond is.

:eenprettigedag:
October 22, 2015 om 08:14
Dit is inderdaad herkenbaar, daarom heb ik ook niemand wat gezegd toen ik (voor de zoveelste keer) ging lijnen ,want dan komen de reacties weer, van "alweer ?" of "als je echt wilt lukt het je zo ook wel" of "je moet dit proberen en dat proberen".:angry:
Hier kon ik gewoon niet meer:grrrrrr: tegen.
En nu ben ik al wat kwijt, en krijg ik leuke:lacheuh: reacties.
Zelfs mijn man zei een paar weken geleden nog, wat zie je er goed uit, hem had ik dus ook niks verteld.
En mijn moeder zei, het is alsof jij jonger wordt in plaats van ouder, :lol2:.
Dus mijn tip is, zeg er niks over tot je aan het lijnen bent, en wijs je iets af :aardbeientaart::patatje:zeg dan gewoon, nee sorry, maar ik heb net al wat gehad,ik zit vol,of ik voel me niet zo helemaal:hoestdrank: lekker.
Hier trappen ze echt wel in, en hoef je, je ook niet te verontschuldigen, of iets uit te leggen, als het niet lukt.
Onbekend
July 22, 2016 om 06:45
Hear Hear!:cutthecrap:
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Rubrieken

Trefwoorden